SEAPOPs årlige rapport fra overvåkingsarbeidet på nøkkellokalitetene i 2023 presenterer status for viktige sjøfuglarter som hekker i Norge. Resultatene er basert på overvåkingsarbeidet utført på alle nøkkellokalitetene langs norskekysten og på Svalbard og Jan Mayen sommeren 2023.

Høyere hekkesuksess for dykkere enn overflatebeitere

Som vist i den tidligere publiserte Årsbrosjyren, var variasjon i hekkesuksess mellom arter og lokaliteter stor i 2023, men overflatebeitende arter hadde en generelt dårligere hekkesesong enn dykkende arter. Blant overflatebeiterne var det de særlig de nordligste pelagiske bestandene som hadde dårlig hekkesuksess. Disse og andre resultater er vist i detalj i SEAPOPs kortrapport “Key-site monitoring in Norway 2023, including Svalbard and Jan Mayen”.

Nedgang i de fleste bestander

Det ble registrert nedgang i mer enn halvparten av de overvåkede sjøfuglbestandene mellom 2022 og -23. Sterkest var nedgangen for de fleste artene i Norskehavet. Trenden over siste tiårsperiode er negativ for alle artsgruppene nasjonalt, mens det på regionalt nivå virker som tilbakegangen er mer tydelig i nord og i Norskehavet. Mange bestander av storjo og havsule ble rammet av fugleinfluensa i 2022, noe som også ga utslag på bestandstallene i 2023.

Les hele artikkelen:

Ringmerking av storjounge. Foto © Solveig Føreland/SEAPOP
Hekkesesongen for storjoene i nord var dårlig, med unntak av Jan Mayen, hvor denne ungen ble ringmerket.
Foto © Solveig Føreland/SEAPOP
Lunde og alke. Foto © Solveig Føreland/SEAPOP
Lunde og alke var blant de dykkende artene som klarte å finne nok mat til å oppnå relativt god reproduksjon i 2023.
Foto © Solveig Føreland/SEAPOP

Kontaktperson: Annette Fayet og Per Fauchald, NINA, NINA