SEAPOPs årsbrosjyre «Sjøfugl i Norge 2023» presenterer status for viktige sjøfuglarter som hekker i Norge. Resultatene er basert på overvåkingsarbeidet utført på alle nøkkellokalitetene langs norskekysten og på Svalbard og Jan Mayen sommeren 2023, men ser også på lengre trender og aktuelle forskningsresultater programmet har bidratt til å fremskaffe.

Høyere hekkesuksess for dykkere enn overflatebeitere

Som i 2022 var det stor variasjon i hekkesuksess mellom arter og lokaliteter, men overflatebeitende arter som krykkje, havhest, storjo og store måker hadde en generelt dårligere hekkesesong enn dykkende arter som lunde, alkekonge og lomvi. I det store og hele var hekkesuksessen for pelagisk dykkende arter relativt god i hele Norge. Kystnære dykkende arter hadde en moderat sesong, med unntak av artene tilknyttet Nordsjøen, som gjorde det bra. Overflatebeitende arter, både pelagiske og kystnære, hadde dårlig hekkesuksess i nord (Svalbard, Jan Mayen og nord på fastlandet), og moderat i Norskehavet og lenger sør.

Mer enn halvparten av bestandene gikk tilbake
siden 2022

Det ble registrert nedgang i mer enn halvparten av de overvåkede sjøfuglbestandene mellom 2022 og -23, med et blandet bilde i nord, sterk nedgang for de fleste artene i Norskehavet og mer moderate trender i Nordsjøen. Tiårstrenden for alle artsgruppene på nasjonal skala var negativ, mens det på regionalt nivå virker som tilbakegangen var mer tydelig i nord og i Norskehavet. Virkningene av utbruddet av fugleinfluensa i 2022 kom til syne gjennom den tydelige nedgangen i mange (men ikke alle) bestander av storjo og havsule.

Relevant forskning

Størsteparten av SEAPOPs årsbrosjyre omhandler forskningsresultater som programmets forskere har bidratt til å fremskaffe. Blant temaene som får mest fokus denne gangen er sjøfuglenes trekkruter og deres møte med menneskelig aktivitet, herunder fiskeri og vindkraftutbygging til havs.

Les hele årsbrosjyren:

Storjounge på Jan Mayen. Foto © Solveig Føreland
På landsbasis var det nedgang i den voksne bestanden av storjo i 2023, og Jan Mayen var en av få nøkkellokaliteter hvor arten hadde en god hekkesesong. Denne ungen er noen uker gammel.
Foto © Solveig Føreland/SEAPOP
Tre voksne ærfuglhunner og to -hanner legger på svøm. Foto © Sveinn Are Hanssen
Med Spitsbergen som eneste unntak gikk ærfuglbestanden tilbake, til dels betydelig, på alle nøkkellokaliteter hvor arten overvåkes.
Foto © Sveinn Are Hanssen

Kontaktperson: Sébastien Descamps, NP og Kate Layton-Matthews, NINA