SEATRACKs nettsted er oppdatert og finnes nå i ny drakt på seatrack.net. Flere nye verktøy åpner blant annet for datatilgang og utvidet presentasjon av programmets resultater.

Fristilt fra SEAPOP

Frem til nylig har SEATRACK vært tilgjengelig kun via SEAPOPs nettsider, men vil heretter eksistere som eget nettsted. Layout er noe forandret, men du vil fortsatt enkelt finne beskrivelser av arter og lokaliteter som før. Benjamin Merkel ved Norsk Polarinstitutt tok over for Hallvard Strøm som prosjektleder i SEATRACK høsten 2024, og han er stolt over å kunne presentere de nye nettsidene.

Nye funksjonaliteter

Vi i SEATRACK-teamet har nå gjort det mulig å etterspørre data fra programmet gjennom verktøyet Data Request. Dette åpner for at eksterne aktører kan få tilgang til SEATRACK-data til egen forskning, sier Merkel.

Programmets metadata er også presentert og visualisert på en oversiktlig måte, slik at man blant annet kan se hvor mye data som er tilgjengelig og hvor mange loggere av ulike typer som er satt ut og innhentet for ulike arter.

Den kjente kartapplikasjonen som viser utbredelse av sjøfugl fra ulike kolonier gjennom året er nå utvidet til også å inkludere Nordvest-Atlanteren. I tillegg er det utviklet et kart som presenterer månedlige estimat på tetthet av voksne fugl fra kolonier eller områder som brukeren selv definerer. Denne applikasjonen inneholder pr nå data for seks arter.

Bedre oversikt og tilgang

For den videre innhentingen av data i SEATRACK er arbeidsprotokoller for feltarbeid oppdatert og tilgjengeliggjort på nettstedet.

Dette vil lette tilgangen på dokumenter som standardiserer datainnhentingen mellom de mange lokalitetene og partnerne i programmet, forklarer Merkel.

Nettstedet gir nå også en bedre oversikt over oppbygningen av SEATRACK, herunder hvilke partnere som medvirker i programmet og hvem som finansierer det. En selvorganisert gruppe med unge forskere kalt «SEATRACK fledglings» har også fått egen side på nettstedet, hvor de tilbyr nettverk og støtte til Master- og PhD-studenter, samt andre som er i en tidlig fase av forskerkarrieren og som benytter SEATRACK-data.

Kontaktperson: Benjamin Merkel, Norsk Polarinstitutt

Diagram som viser utplasserte og innhentede lysloggere i SEATRACK. Figur © SEATRACK
Figuren viser antall lysloggere (GLS) som er satt ut på og hentet inn fra fugl for SEATRACK-programmet årlig, inkludert loggere benyttet i mindre porosjekter før SEATRACKs oppstart i 2014.
Figur © SEATRACK
Deltagere på SEATRACKs workshop i København i 2023. Foto © SEATRACK
SEATRACK-programmet har partnere fra 44 institusjoner, og de fleste møtes fysisk til workshop annethvert år, som her i København i 2023.
Foto © SEATRACK