Bifangst av havhest i norske linefiskerier
En ny studie belyser omfanget av bifangst av havhest (Fulmarus glacialis) i det norske havgående langlinefiskeriet. Resultatene, som er basert på data fra en tiårsperiode, viser at havhest er spesielt utsatt for å bli tatt som bifangst i hekkeperioden, med størst risiko for bifangst sør i Norskehavet.
Størst risiko nær koloniene
Studien, som ble publisert i tidsskriftet Global Ecology and Conservation, benyttet data fra den norske havgående referanseflåten, som ledes av Havforskningsinstituttet. Datasettet inkluderer observasjoner fra tre av referanseflåtens fiskefartøy over perioden 2012-2021. Resultatene viser en gjennomsnittlig bifangst på 0,01 havhest per 1000 kroker. Oppskalert for hele det norske havgående langlinefiskeriet tilsvarer det mellom 51 og 16 242 havhester per år, når man tar hensyn til usikkerheten i materialet. Den største risikoen for bifangst ble identifisert i områder med høy fiskeriaktivitet rundt de største koloniene av hekkende havhest i det nordøstlige Atlanterhavet.
Verdifullt for forvaltningen
Forskerne sammenlignet også bifangstestimater med overlapp i utbredelse mellom havhest og fiskeriaktivitet, og fant at det var sterk sammenheng mellom estimert bifangstrate og områder der det både er høy forekomst av havhest og mye fiskeaktivitet i samme tidsrom. Dette viser at indekser for overlapp mellom havhest og fiskeri kan være et nyttig verktøy for å vurdere i hvilke områder det kan være økt risiko for bifangst. Dette gir viktig innsikt for forvaltningstiltak basert på identifiserte romlige og tidsmessige risikoområder.
Behov for mer data
Det store datamaterialet som Havforskningsinstituttets referanseflåte gjorde tilgjengelig for studien ble kombinert med informasjon fra SEATRACK, og studien er således et eksempel på viktigheten av både lange dataserier og samarbeid mellom forskningsgrupper. Den understreker imidlertid også behovet for mer presise data for å kunne vurdere populasjonseffekter av bifangst på havhest. Med havhestbestander i tilbakegang i store deler av deres utbredelsesområde, er det avgjørende å forstå det samlede presset som bifangst representerer for disse fuglene.
Les hele artikkelen:

Foto © Erlend Lorentzen, Norsk Polarinstitutt

Foto © Erlend Lorentzen, Norsk Polarinstitutt
Kontaktperson: Signe Christensen-Dalsgaard, Norsk institutt for naturforskning